2. oktober – MEDNARODNI DAN NENASILJA

2. oktober – MEDNARODNI DAN NENASILJA

02.10.2021

Mahatma Gandhi je bil indijski odvetnik in etik, ki je s svojim mirovnim uporom Indijo popeljal iz nasilne britanske oblasti ter tako pustil velik pečat v zgodovini človeštva. Je pionir filozofije in strategije nenasilja. Eden njegovih najbolj znanih stavkov govori o maščevanju: "Oko za oko in svet bo oslepel." Ker je bil Gandhi rojen 2. oktobra 1869, so Združeni Narodi leta 2007 prav ta dan razglasili za mednarodni dan nenasilja. Načelo nenasilja - znano tudi kot nenasilni odpor - zavrača uporabo fizičnega nasilja za doseganje družbenih ali političnih sprememb.

Lahko pa ga razumemo širše. Nasilje ima namreč več oblik. Poleg fizičnega poznamo še psihološko, čustveno, spolno, ekonomsko,... Nasilje je zloraba moči in je kršenje človekovih pravic. Nasilje lahko preprečujemo in ustavljamo le z ničelno toleranco do nasilja, kar pomeni, da vse oblike in vrste nasilja dosledno ustavljamo, na njih opozarjamo in jih preprečujemo. Nujno je, da so družbena sporočila o ničelni toleranci in nedopustnosti nasilja jasna in vseprisotna. Ustrezen odziv okolice na vsak konkreten dogodek nasilja je ključen.

Vse se začne pri nas samih. Ne glede na to, ali želimo preprečiti, da bi naš otrok postal nasilen, ali želimo nekoga usmeriti stran od nasilnega vedenja, moramo spodbujati lastno sočutje in vero v dobroto in potencial človeka. Rešitev problema nasilja ni, da bi mu obrnili hrbet in skomignili z rameni, ampak da bi imeli odprta srca in misli, kako lahko kot posamezniki vplivamo na spremembe.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.