Stališče Društva Projekt Človek do uporabe konoplje za osebno rabo

Stališče Društva Projekt Človek do uporabe konoplje za osebno rabo

06.06.2024

Ljubljana, 6. junija 2024 - Stališče Društva Projekt Človek do uporabe konoplje za osebno rabo

V Društvu Projekt Človek že skoraj 30 let delamo na področju zasvojenosti in se vsakodnevno srečujemo s posledicami, ki jih ima zloraba psihoaktivnih substanc na posameznika in na njegove bližnje. Menimo, da ohlapno in populistično reševanje uporabe konoplje ni dobra rešitev. Konoplja, ki vsebuje kanabinoid THC je psihoaktivna substanca, ki vpliva na spremenjeno stanje zavesti. Še posebej uporabo problematiziramo pri mladih, pri katerih se možgani še razvijajo, kar po zadnjih raziskavah poteka vsaj do 26. leta. Konoplja lahko pri posameznikih, ki imajo določene predispozicije, povzroči resne psihične težave, vključno z razvojem psihoze. Negativni učinki kajenja konoplje so med mladimi preslabo poznani, prav tako še nimamo dovolj podatkov o dolgoročnih učinkih. Pomembno je, da kot družba razvijamo kritično razmišljanje o konoplji in ne spregledamo oziroma zanemarimo negativnih učinkov, prav tako je naša naloga, da zaščitimo tiste, pri katerih se kritično mišljenje (tako kot možgani) šele razvija.

Pomembno je tudi, da ne zamenjujemo uporabe konoplje v medicinske namene in zlorabe namenjene omamljanju. Apeliramo k večjemu ozaveščanju in problematiziranju posledic osebne rabe, kar bi nam omogočilo, da kot družba zavzamemo bolj nenaklonjeno stališče do kajenja konoplje. V družbi, v kateri imamo resne težave z alkoholom, še ene legalne droge ne potrebujemo. Argumenti glede zmanjšanja črnega trga, manjšega števila kriminalnih dejanj, morebitne razporeditve financ v preventivo, so zgolj ugibanja in ne temeljijo na preverjenih dejstvih.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.