SIMBOLI - večne resnice

SIMBOLI  - večne resnice

15.04.2020

Pozdravljeni, dober mesec je že minil od prostovoljne izolacije, ki nas je doletela oziroma smo jo izbrali, zaradi virusa COVID 19. Na današnji dan Kristjani po celem svetu praznujejo Veliko noč. Dan, ko se simbolično spominjamo na Kristusovo smrt in njegovo čudežno vstajenje.
Simboli, predvsem kulturni simboli so tisti, ki opisujejo »večne resnice« in jih še vedno uporabljamo v številnih religijah. Velikonočni zajtrk je poln tovrstnih simbolov. Uporabnik programa TS DIDa, na je pojasnil pomen nekaterih simbolov: potica simbolizira Kristusovo krono, rdeči pirhi, Kristusovo kri, grob in vstajenje, hren simbolizira žeblje s katerimi je bil Kristus pribit na križ, kruh pa kristusovo telo.
Simboli so šli so skozi mnoge transforamacije in številne procese, ki so se več ali manj odvijali na nezavedni ravni v človeških dušah in so tako postali kolektivne slike, ki so jih »civilizirane« družbe sprejele za svoje. Kljub temu takšni kulturni simboli še vedno v sebi zadržujejo neko starodavno numinoznost oziroma občutek »čarobnosti«. Pomembno se je zavedati, da njihov pomen lahko pusti zelo močan čustven odziv v posameznikovem doživljanju. Včasih odmevajo tudi kot predsodki. A jih je škoda zavreči ali zanemariti zaradi racionalnih prepričanj. Simboli so pomembni gradniki našega mentalnega oblikovanja in so nosilci pomembne moči v izgradnji človeške družbe. Nemogoče jih je izkoreniniti ali izbrisati brez večjih posledic ali izgub za človeštvo. Tam, kje so potisnjeni in zanemarjeni, njihova specifična energija pronica na nezavedni ravni in včasih dela škodo. Ta psihična energija, ki izgleda, kot da je izgubljena, pravzaprav služi temu, da oživi , kar spi v nezavednem.
V obdobju izolacije, bi lahko rekli, da smo se zaprli v stene lastnih stanovanj, v naše krhke lupinice. In kaj se dogaja sedaj? Kitajci so bili prepričani, da notranjost jajca predstavlja Kaos iz katerega se je kasneje razvil celoten Kozmos. Za nekatere izolacija pomeni izgubo družbenih in socialni stikov in to doživljajo zelo hudo, kot neke vrste smrt. Pojavijo se duševne stiske in socialne krize. Vendar, vsako rojstvo terja napor. Mar ne? Jajce simbolizira tako grob, smrt, kot vstajenje. Morda nam lahko ravno Velikonočni čas, s svoj močno simboliko odpre nova vrata v osebnostni rasti. Dr. M. L. fon Franc je simbol kroga in s tem tudi jajca povezala s simbolom Sebstva. Opisuje ga, kot totalnost psihe v vseh njenih aspektih, vključno s spektrom odnosov med soljudi in odnosom do narave in celotnega stvarstva. Kaj se lahko izvali iz jajca? Morda nek nov odnos do samega sebe? Lupinica je krhka in potrebuje veliko toplote, nege in varnosti. Smo sposobni s samim seboj ravnati na način, ki je nežen in spodbuden in ne destruktiven in agresivne? Procesu psihosocialne rehabilitacije zasvojenosti z lahko rečemo »herojska pot junaka/junakinje«, ki je polna tvegan, preseganj in mamljivih preizkušenj. Tako, kot je simbolično Kristus pretrpel muke za vse nas, jih uporabniki DPČ bijejo za sebe in za svoje najdražje. To je njihova pot samorealizacije. Verjemite, da za to pot potrebujejo veliko »jajc«. (beri poguma).

 

Tanja Stanković

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.