29. april - SVETOVNI DAN PLESA - »Ples je skriti jezik duše«

29. april - SVETOVNI DAN PLESA - »Ples je skriti jezik duše«

29.04.2021

Sodobni ples, balet, salsa, hip hop, flemenko, čačača, valček, polka, swing, break dance, rumba, izrazni ples...

Ples je vrsta umetnosti, zabave in izražanje preko govorice telesa. Izraža se skozi ritem glasbe in lahko predstavlja stil človekovega življenja. Slikovni zapisi o plesu, segajo celo do 15 000 let nazaj. Nekoč, v času prvobitnih religij plemenskih ljudstev, je bil ples večinoma povezan z verskimi rituali.

Ljudstva so s petjem, glasbo in plesom, izražala svoja čustva, doživetja, in si z njim pripovedovala zgodbe. Številne raziskave danes kažejo na pozitivne učinke plesa tako na fizičnem, psihičnem, socialnem kot tudi na duhovnem nivoju. Ples je način gibanja, ki je v nas zapisan skozi zgodovino, zato vsak od nas zna plesati na svoj, unikaten način. Ples ima tisočero obrazov, in vsako gibanje našega telesa, kjerkoli, kadarkoli in kakršnokoli, povezano z prijaznimi mislimi in zadovoljstvom v naši notranjosti je ... kozmični ples!

via GIPHY

Telo v gibanju je idealen instrument za diagnozo in terapijo, že Freud je odkril, da je telo ogledalo, zrcalna slika, naše podzavesti. Telo nam je sposobno dati namige o potlačenih delih osebnosti, zato je lahko naš svetovalec in prijatelj. Če se prepustimo in mu zaupamo, nam kaže različne rešitve težav in s tem poti do bolj zadovoljnega in zdravega življenja. Vsebuje modrost, ki očitno prekaša naš razum. Šele vzajemno delovanje telesa in duha nam dovoli razviti polni potencial. Skozi to celostnost postanejo podatki, ki jih potrebujemo za rešitev težave, dostopnejši. Zavedno opazovanje stvari, ki pridejo na površje ter predelava le-teh, nam nudita potrebne informacije. Vse ta dognanja so bila podlaga za razvoj plesne terapije oz. plesno-gibalne terapije, ki dandanes postaja vse bolj priljubljena oblika psihoterapije.

via GIPHY

Ples je užitek, strast, sprostitev, svoboda izražanja, priložnost, kjer lahko stopim v stik sama s sabo in se popolnoma odklopim od zunanjega sveta in vsakodnevnih problemov. Zaznamuje mojo umetniško ustvarjalnost. Medtem, ko plešem sprostim ves stres, z gibi izrazim vsa neizrečena čustva, sprosti se vsa negativna energija in napolni se nova, pozitivna energija, gre za čisto meditacijo.

 

via GIPHY

 

 

Urška Peterca, univ. dipl. psih.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.