Elektronska cigareta je škodljiva in ni pripomoček za opuščanje kajenja

Elektronska cigareta je škodljiva in ni pripomoček za opuščanje kajenja

04.05.2023

Elektronska cigareta (e-cigareta) je izdelek, ki dovaja nikotin s segrevanjem posebne tekočine s pomočjo baterije. Ta tekočina se s segrevanjem spremeni v aerosol, ki se nato vdihuje. Poleg nikotina so glavne sestavine e-cigarete še vlažilci ali topila in arome.

Na trgu obstajajo nekaj več kot deset let, zaradi česar še niso toliko raziskane kot tobačni izdelki. Ne glede na to pa je uporabnik tega izdelka izpostavljen mnogim zdravju škodljivim snovem, to je rakotvornim, dražilnim in strupenim snovem. V bazen teh snovi štejemo nikotin, vlažilce oziroma topila, arome, aldehide, hlapne organske spojine, policiklične aromatične ogljikovodike, za tobak specifične nitrozamine, majhne delce, kovine in silikatne delce. V Združenih državah Amerike se je v zdravstveni oskrbi znašlo ogromno ljudi, ki so zboleli za resno pljučno boleznijo, povezano s kajenjem e-cigaret, preko 60 jih je za posledicami te bolezni tudi umrlo.

Najpogosteje zbolevajo mladostniški pacienti v svojih poznih najstniških letih in kasneje. Simptom, ki spremlja to bolezen, je kratka sapa, ki pogosto nastane po več-dnevnem trpljenju posameznika zaradi bruhanja, vročine in utrujenosti. Poročajo še o drugih težavah, kot so bolečine v prsih, izguba telesne teže, slabost in driska. Nekateri so celo potrebovali mehansko ventilacijo pljuč.

E-cigarete škodijo zdravju

Kajenje elektronskih cigaret in ogrevanih tobačnih izdelkov povzroča bolezni pljuč, pljučnega raka in kardiovaskularne bolezni, je pojasnila zdravnica Katja Adamič s klinike Golnik. "Za elektronske cigarete je najprej veljalo, da so lahko varna alternativa kajenju, vendar vemo, da to ni res," je opozorila in dodala, da so v ZDA v strokovnih člankih objavili že okoli 60 smrti zaradi e-cigaret. Dodala je, da imajo poškodbe pljuč zaradi kajenja elektronskih cigaret nespecifično klinično sliko, za katero je značilna kombinacija simptomov dihal (bolečina v prsih, kašelj), prebavil (bruhanje, bolečina v trebuhu, napenjanje, diareja) in splošnih simptomov (utrujenost, vročina in bolečine v mišicah). Izbruh te bolezni postaja epidemija, meni ena izmed ameriških zdravnic, ki ima trenutno v svoji oskrbi preko 1000 pacientov. Zdravniki so si enotni, da ne gre za mikrobno bolezen. Nekateri pacienti so zboleli za t.i. lipoidno pljučnico. RTG in CT slike pljuč prikazujejo zgostitev v obeh pljučnih krilih. Pri 19 letniku so zdravniki odkrili močno obremenitev pljuč s strjenim oljem iz e-cigaret, ki so ga primerjali s strjeno maščobo. Ko namreč olja pridejo v pljuča, jih pljuča obravnavajo kot tujko in telo vzpostavi imunski odziv, kar ima za posledico vnetje in nabiranje tekočin, to pa lahko privede do lipoidne pljučnice.

O škodljivosti arom je spregovorila tudi zdravnica Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je povedala, da je prisotnost arom v tekočinah skrb vzbujajoča, saj škodljive posledice za zdravje in varnost niso ustrezno raziskane. "Če jih lahko zaužijemo prek prebavnega
sistema, nikakor ne pomeni, da so varne pri vdihavanju," je poudarila.

Raziskovalni članek, objavljen v The Journal of Nuclear Medicine, je opozoril, da lahko vaping povzroči vnetje pljuč in poveča tveganje za pljučne bolezni. Zaskrbljujoče je, da poročilo kaže, da imajo uporabniki e-cigaret večje vnetje pljuč kot kadilci cigaret. Ta študija je prva, ki zagotavlja dokaze, da uparjanje e-tekočin z e-cigaretami povzroči edinstven vnetni odziv v pljučih, ki se razlikuje od kajenja cigaret.
Pri uporabnikih e-cigaret je prišlo do večjega pljučnega vnetja kot pri kadilcih cigaret in kontrolnih skupinah, ki niso nikoli kadile/pile cigarete.

Bolezen pa ni edina naraščajoča skrb stroke, zaskrbljujoče naraščanje uporabe e-cigaret nosi velik potencial povzročanja novih nikotinskih odvisnikov. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni ugotavlja, da uporablja e-cigarete že okoli 12 milijonov najstnikov. Za javnost so izdali opozorilo, v katerem pozivajo najstnike in druge potrošnike, naj med drugim prenehajo s kupovanjem e-cigaret.

Čeprav so e-cigarete manj škodljive od tradicionalnih cigaret, vsebujejo večinoma nikotin. Nikotin pa povzroča zasvojenost, ki zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli, dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Čim mlajši je posameznik ob začetku uporabe nikotina, večja je verjetnost, da bo postal zasvojen. Nikotin pri mladostnikih poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Ker je mladostništvo ključno obdobje za razvoj možganov, lahko izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Vedno več raziskav tudi kaže, da bo pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo cigaret, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe občutno  povečalo verjetnost, da bodo pričeli s kajenjem drugih tobačnih izdelkov.

 

 

Viri:

https://www.24ur.com/novice/slovenija/skodljivost-elektronskih-cigaret-spremljajo-tudi-na-golniku.html
https://www.nytimes.com/2019/08/31/health/vaping-marijuana-ecigarettes-
sickness.html?action=click&module=Well&pgtype=Homepage&section=Health
https://www.theguardian.com/society/2019/aug/11/can-we-stop-americas-teen-vaping-epidemic-
arriving-in-britain-
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7485895/Shocking-scans-vaping-left-19-year-olds-lungs-filled-
solidified-oil.html
https://www.nijz.si/sl/resna-pljucna-obolenja-med-uporabniki-elektronskih-cigaret-v-zdruzenih-drzavah-
amerike
https://www.nijz.si/sl/preprecujmo-uporabo-elektronskih-cigaret-med-mladostniki

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.