Aktivno poslušanje

Aktivno poslušanje

30.08.2020

Poslušanje vpliva na odnos med starši in mladostniki. Je pomemben del starševstva. Mladostniku je potreben starš, ki ga bo poslušal brez obsodb i s veliko razumevanja. To je možno doseči samo z aktivnim poslušanjem na način, da starš čim bolj pozorno posluša mladostnika in pri tem ni zbran izključno na izrečene besede temveč spremlja njegove reakcije in kaže razumevanje do izrečenega. Svojega mnenja o dani situaciji ne izraža, vendar kaže razumevanje do tega kako se mladostnik počuti. Pomembna je pripravljenost starša, da svojemu mladostniku ponudi prostor v katerem lahko razreši težave s katerimi se sooča in v katerem bo mladostnik samostojno prišel do rešitev, ugotovitev ali odločitev. Od tega kako starši poslušajo svoje mladostnike je odvisno kakšne vrednote in prepričanja bodo imeli.

Kaj želimo doseči z aktivnim poslušanjem?

  • Ustvariti jasno sliko o vsebini izrečenega: Prosite za dodatna pojasnila.
  • Izvedeti več o mislih, čustvih, doživetjih, prepričanjih, željah mladostnika: Ne domnevajte si, da veste kaj vaš otrok želi povedati in kako razmišlja. Ne prekinjajte ga in ne zaključujte stavke namesto njega.
  • Podpreti ga, da izrazi čustva, opiše dogodek /stisko: Postavljajte odprta vprašanja, kot so – kdo, kje, kdaj, kako, ker s tem mladostnika ne omejujete v izražanju.
  • Usmerjati ga k raziskovanju morebitnih rešitev: Preden poveste svoje mnenje o izraženi težavi, vprašajte mladostnika za njegovo mnenje. Ne svetujte mladostnika. Usmerjajte ga in zaupajte v njegovo sposobnost, da bo našel najboljšo rešitev zase z vašo podporo.

Metoda aktivnega poslušanja je:

  • Vzeti čas za poslušanje mladostnika
  • Poslušanje brez obsojanja
  • Postavljanje vprašanj, ki mladostniku omogočajo, da odgovori iskreno in odkrito
  • Preverite ali ste dobro razumeli vsebino izrečenega, ponovite jo, da bi bili prepričani
  • Postaviti se v pozicijo mladostnika, ki še ni odrasla oseba
  • Sprejemanje misli, čustev in idej mladostnika kar ne pomeni, da je potrebno, da se z mladostnikom strinjate in da boste popuščali ali kršili postavljena pravila. Empatičen, sprejemajoč odnos do mladostnika pomeni, da ste dovolj zreli in sposobni mu ponuditi možnost, da izrazi sebe brez, da bi mu dali sporočilo, da je neumen, manj sposoben, neustrezen.

Aktivno poslušanje zahteva čas, energijo, zbranost in vajo. Vaš mladostnik se bo s časoma tudi sam naučil aktivno poslušati skozi pogovore z vami in za njega pogovori o težavah, neprijetnih čustvih, novih idejah ne bo več predstavljalo nekaj nedosegljivega in pretežkega temveč izziv, ki mu je kos.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.