Težave mladostnikov v odraščanju

Težave mladostnikov v odraščanju

01.08.2023

Nekatere pogoste težave, s katerimi se mladostniki soočajo med odraščanjem, vključujejo:

  • Identiteta in samopodoba: Mladostniki se pogosto sprašujejo, kdo so in kakšen je njihov položaj v svetu. Iskanje lastne identitete in oblikovanje pozitivne samopodobe sta lahko zahtevna procesa.
  • Težave v šoli: Akademski pritiski, težave pri učenju, prilagajanje novemu okolju ali težave v socialnih odnosih z vrstniki ali učitelji so lahko izvor stresa za mladostnike.
  • Družinske težave: Konflikti z družinskimi člani, razveze staršev, selitve in težave pri komunikaciji lahko vplivajo na počutje mladostnika.
  • Vpliv vrstnikov: Prizadevanje za prilagajanje skupini, pritiski vrstnikov glede vedenja, uživanje prepovedanih substanc in želja po priljubljenosti so lahko moteči dejavniki v življenju mladostnikov.
  • Duševne težave: Nekateri mladostniki se srečujejo z anksioznostjo, depresijo, motnjami hranjenja ali drugimi duševnimi težavami, ki lahko močno vplivajo na njihovo vsakodnevno funkcioniranje.
  • Odvisnost od tehnologije: Prekomerna uporaba pametnih telefonov, družbenih omrežij in videoiger lahko vpliva na duševno zdravje in socialne veščine mladostnikov.
  • Telesne spremembe: Puberteta prinaša fizične spremembe, ki se lahko mladostnikom zdijo neprijetne ali vznemirljive.
  • Prvi partnerski odnosi: Navigiranje skozi prve romantične odnose in razumevanje, kaj pomeni zdrav odnos, je lahko za mladostnike zapleteno.
  • Prilagajanje spremembam: Spremembe in negotovost v prihodnosti (npr. izbira kariere, študij, selitev) lahko mladostnike obremenjujejo.

Pomembno je razumeti, da so težave v odraščanju običajne in normalne. Ključno je, da imajo mladostniki podporo odraslih, s katerimi se počutijo udobno, da se o teh težavah lahko pogovarjajo. Če težave postanejo preveč obremenjujoče ali dolgotrajne, je priporočljivo poiskati strokovno pomoč, kot je terapevtsko svetovanje ali svetovanje šolskega psihologa. Zgodnje prepoznavanje in obravnava težav lahko pomagata pri lažjem premagovanju izzivov, s katerimi se mladostniki srečujejo med odraščanjem.

Kako lahko pomagamo mladostnikom, ki se znajdejo v stiski?

Pomagati mladostnikom, ki se znajdejo v stiski, je izjemno pomembno in zahteva empatijo, razumevanje ter strokovnost. Tu je nekaj nasvetov, kako lahko prispevate k temu:

  • Poslušanje in razumevanje: Najprej poslušajte mladostnika brez obsojanja ali ocenjevanja. Pokažite razumevanje in sočutje do njegove situacije.
  • Zagotavljanje varnega okolja: Mladostniki morajo vedeti, da imajo zaupno in varno okolje, kjer se lahko odprejo in delijo svoje težave. Bodite odprti za pogovor in nežen v svojem pristopu.
  • Iskanje strokovne pomoči: Če mladostnik potrebuje več pomoči, kot ji lahko nudite, spodbudite iskanje strokovne pomoči. To lahko vključuje terapevta, šolskega svetovalca ali drugega usposobljenega strokovnjaka.
  • Spodbujanje med-vrstniške podpore: Pomoč pri spodbujanju mladostnika, da se obrne na svoje prijatelje ali družinske člane za podporo in razumevanje.
  • Poudarjanje zdravega načina življenja: Spodbujajte mladostnika, naj se ukvarja s športom, hobiji in drugimi aktivnostmi, ki spodbujajo njegovo duševno in fizično zdravje.
  • Izobraževanje o duševnem zdravju: Poučite se o duševnih motnjah in kako prepoznati znake stiske pri mladostnikih. Bolje razumevanje teh vprašanj vam bo omogočilo boljše ravnanje s situacijami v stiski.
  • Izogibanje stigmatizaciji: Nikoli ne obsojajte mladostnika ali ne zmanjšujte pomena njegovih težav. Pomagajte mu, da se počuti sprejetega in razumljenega.
  • Vključevanje družine: Če je to primerno, vključite tudi družino mladostnika v postopek pomoči. Močna družinska podpora je lahko ključnega pomena pri premagovanju težav.
  • Pravočasna pomoč: Če je situacija resna ali ogrožajoča za mladostnika, se takoj obrnite na ustrezne strokovnjake ali organizacije za nujno pomoč.
  • Vzor in zgled: Poskusite biti vzor zdravega življenjskega sloga in empatičnega ravnanja, saj lahko mladostnik iz vašega vedenja tudi sam črpa moč in vzgled.

Pomembno je opozoriti, da če se mladostnik znajde v resni krizni situaciji ali ogrožajočem položaju, je potrebno nemudoma poiskati pomoč pri pristojnih strokovnjakih ali organizacijah, kot so šolski svetovalci, terapevti, duševno zdravstvene ustanove ali policija, če je to potrebno.

Kako pravočasna pomoč mladostnikom v stiski vpliva na njihovo življenje?

Pravočasna pomoč mladostnikom v stiski ima izjemno pomemben vpliv na njihovo življenje. Mladostniki se v tem obdobju srečujejo z različnimi izzivi in težavami, ki lahko vplivajo na njihovo čustveno, socialno in duševno dobrobit. Pravilna podpora in pomoč lahko močno olajšata soočanje z njihovimi težavami ter jim pomagata razvijati bolj zdrave in pozitivne načine ravnanja. Tu je nekaj načinov, kako pravočasna pomoč vpliva na življenje mladostnikov v stiski:

  • Izboljšanje čustvenega počutja: Pravočasna pomoč omogoča mladostnikom, da se lažje spoprijemajo s čustvenimi izzivi, kot so tesnoba, depresija, jeza ali žalost. Pomoč v obliki pogovorov s strokovnjaki, svetovanjem ali terapijo lahko pomaga mladostnikom izboljšati svoje čustveno počutje in razvijati veščine za obvladovanje stresa.
  • Krepitev samopodobe: Mladostniki v stiski pogosto doživljajo nizko samopodobo. Pravočasna pomoč jim lahko pomaga spoznati in ceniti lastne pozitivne lastnosti ter sprejemati svoje omejitve. S tem se krepijo občutki lastne vrednosti in zaupanja vase.
  • Boljše socialne veščine: Mladostniki v stiski se lahko umikajo in težje vzpostavljajo socialne odnose. Pravočasna pomoč jim pomaga razvijati socialne veščine, ki so ključne za vzpostavljanje zdravih medosebnih odnosov. To jim omogoča, da se bolje vključujejo v družbo, kar lahko pozitivno vpliva na njihovo socialno življenje.
  • Učinkovitejše obvladovanje težav: S pravočasno pomočjo mladostniki razvijajo boljše strategije obvladovanja težav in stresnih situacij. To jih lahko naredi bolj odporne in bolj pripravljene na soočanje z izzivi, s katerimi se bodo srečevali v prihodnosti.
  • Zmanjšanje tveganja za resnejše težave: Če mladostniki v stiski prejmejo ustrezno pomoč, se zmanjša tveganje za razvoj resnejših težav v prihodnosti, kot so zloraba substanc, samopoškodovanje ali samomorilna vedenja.
  • Boljši šolski uspeh: Mladostniki, ki se spopadajo s stisko, lahko zaradi tega trpijo njihovi šolski dosežki. Pravočasna pomoč lahko pripomore k izboljšanju njihovega šolskega uspeha, saj se zmanjšujejo ovire, ki bi lahko vplivale na njihovo učenje in koncentracijo.
  • Podpora družine in okolja: Pravočasna pomoč mladostnikom v stiski lahko pozitivno vpliva tudi na družino in njihovo okolje. S pravilno podporo se lahko izboljšajo odnosi v družini in okolici ter ustvarijo boljše razumevanje in sočutje do mladostnika.

Pomembno je poudariti, da ima vsak mladostnik svoje edinstvene potrebe in da je pravočasna pomoč prilagojena posamezniku. Zato je ključno, da se stiske prepoznajo zgodaj, da se mladostniku omogoči primerna podpora in pomoč, ki mu bo omogočila razviti svoj polni potencial ter se soočati z izzivi in priložnostmi, ki jih prinaša življenje.

V okviru projekta Križišče, ki je namenjen mladostnikom, ki eksperimentirajo z drogo, alkoholom ali se srečujejo z drugimi težavami v odraščanju, ter njihovim staršem oziroma bližnjim osebam, vse leto, tudi med počitnicami, nudimo svetovanje in podporo, motivacijo za reševanje in pomoč pri vzpostavljanju zdravih navad.

Pripravila: Tadeja Lužnik
Viri: Živ Živ, Vizita.si, zdravje.si

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.