Srčno, toplo in veselo, a tudi zdravo in varno skozi najlepši čas v letu

Srčno, toplo in veselo, a tudi zdravo in varno skozi najlepši čas v letu

21.12.2023

Ko se bliža praznični čas, je naša okolica obdana z nezmotljivim vonjem po cimetu, klinčkih in jabolkih, po vroči čokoladi, medenjakih in piškotih, z utripanjem lučk in veselimi melodijami božičnih pesmi... To je čas, ki mnogim služi kot ganljiv opomin o pomenu družine in prijateljev, povezanosti z ljudmi okoli nas.
Medtem ko nas ta praznični čas ovija svet v tapiserijo luči in prazničnega veselja, s poudarkom na druženju in praznovanju, je lahko ta čas lahko zapleten čas za tiste, ki so na poti okrevanja od zasvojenosti.
Za posameznike, ki se zdravijo od zasvojenosti, lahko ta čas prinese veliko sprožilcev. Boleči ali pa nostalgični, veseli spomini na pretekla praznovanja, lahko v posameznikih vzbudijo žalost, občutek osamljenosti in ničvrednosti. Stres družabnih srečanj in praznovanj, nešteta nazdravljanja na staro in na novo leto, darila, ki velikokrat vsebujejo različne alkoholne pijače, skrivna povabila k uživanju prepovedanih substanc kot alternativ za »sproščanje« in boljšo zabavo, ki so na žalost dokaj enostavno dostopni vsakemu, ki bi jih želel kupiti.
Prav zaradi tega je vloga organizacij, ki nudijo pomoč in podporo pri zdravljenju zasvojenosti, v teh časih še posebej pomembna.
V varnih in razumevajočih krogih skupin za podporo pri zasvojenosti, praznični čas postane priložnost za skupno moč, krepitev odpornosti in samozavesti ter za medsebojno podporo, saj se zunaj teh krogov, posamezniki znajdejo v vrtincu preizkušenj, ki se jim sami mnogokrat niso kos upreti.
Skupine za podporo zasvojenosti zagotavljajo ključni prostor za odprt dialog o teh sprožilcih, članom pa omogočajo izmenjavo izkušenj in strategij za obvladovanje izzivov, ki jih lahko predstavlja čas praznovanj.
Eden močnejših vidikov skupin za podporo zasvojenosti je občutek razumevanja. V času, ki hudo preizkuša notranjo moč posameznika, lahko člani skupine najdejo tolažbo v zavedanju, da v svojih težavah niso sami. Skupno razumevanje znotraj skupine lahko ponudi rešilno bilko podpore, spodbuja občutek povezanosti, ki je še posebej pomemben v času, ki je lahko zelo čustveno nabit.
V teh skupinah uporabniki pogosto sodelujejo pri ustvarjanju alternativnih, »treznih« praznovanj med prazniki. Ne glede na to ali gre za organizacijo treznih dogodkov, virtualnih srečanj ali sodelovanje v različnih skupinskih dejavnostih, ki ne vključujejo substanc, je poudarek na vzbujanju prazničnega vzdušja, občutka veselja in povezanosti, ne da bi pri tem ogrozili predanost okrevanju od zasvojenosti. Skupine za podporo zasvojenosti pa gradijo tudi mrežo medsebojne odgovornosti. Uporabniki in svetovalci na srečanjih izmenjujejo strategije spoprijemanja s sprožilci, kritičnimi situacijami, empatično prisluhnejo in spodbujajo, da lažje ostanejo na poti abstinence. Skupna predanost dobremu počutju postane močan motivator v času, ko so skušnjave morda bolj razširjene.
Ko se leto bliža koncu je čas za razmislek in praznovanje osebnega napredka in uspehov. Uporabniki lahko proslavijo dosežene mejnike, ne glede na to, kakšni so le ti, in skupaj prepoznajo moč, ki je potrebna za zdravo in premišljeno krmarjenje v praznični sezoni.

Praznični čas za posameznike, ki se poskušajo iztrgati iz krempljev zasvojenosti, ni le izziv; je tudi priložnost za skupno zdravljenje in rast. Druženje, razumevanje in skupna predanost okrevanju uporabnikov, zagotavljajo edinstven sistem podpore v trenutkih, ki so sicer lahko obremenjeni s težavami. S skupnim soočanjem posamezniki v skupinah spletajo vezi, ki krepijo njihovo odločenost, zaradi česar prazniki niso le čas morebitnih pasti in preizkušenj ampak tudi čas skupnih zmag in uspehov.
V društvu Projekt Človek sicer ves čas nudimo celostno podporo tako uporabnikom, kot tudi njihovim bližnjim, se pa zavedamo, da je lahko ta praznični čas še posebej zahteven za vse in še posebej delamo na krepitvi osebnostne moči in zmožnosti samokontrole uporabnikov. Posebno pozornost pa posvečamo tudi osveščanju okolice, da lahko praznujemo tudi drugače. Ljudem želimo pokazati, da je lahko božični in novoletni čas prežet s toplino, veseljem in brezskrbnim druženjem tudi brez brezmejnega predajanja različnim substancam.
Božični čas niso le datumi na koledarju in številna praznovanja ampak tudi priložnost za ustvarjanje trajnih spominov s tistimi, ki so nam dragi. Smeh otrok in odraslih, ko odvijajo darila, prisrčna srečanja s prijatelji, z ljudmi, s katerimi delamo, živimo, toplina skupnega obroka in sijaj prazničnih okraskov prispevajo k tkanju spominov, ki nam za vedno ostanejo v srcih.

Želimo vam mirno in prijetno praznovanje ter veliko zdravja ter osebnih uspehov v novem letu!

Tadeja Lužnik

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.