Omreženi na medmrežju

Omreženi na medmrežju

30.08.2020

Današnje življenje je tako zasnovano, da brez digitalizacije ne gre. Spremlja nas na vsakem koraku in lahko bi rekli, da nam je to položeno v zibko. Zmerna uporaba / uporaba za koristen namen ne povzroča odvisnosti od tehnologije kot take. Problem danes nastaja predvsem pri uporabi telefonov, računalnikov, igralnih konzol,...Tukaj je pomembno izpostaviti rabo interneta, ki se razlikuje med spoloma. Punce po navadi uporabljajo internet predvsem za brskanje po socialnih omrežjih, zbiranje sledilcev, medtem ko fantje raje igrajo računalniške igrice in s tem svojo tekmovalnost iz zunanjega okolja prenesejo v virtualno okolje. Ne kemična odvisnost še ni povsem priznana, zato to problematiko po navadi minimaliziramo, je ne jemljemo resno. Veliko je danes govora o pozitivnih in negativnih učinkih uporabe tehnologije, predvsem pa interneta. Pri ločevanju se moramo vprašati kako neka stvar vpliva na nas, nam je koristna? Nam olajša določena opravila? Smo še vedno v stiku z vrstniki (ne samo virtualno)? Vpliva uporaba na našo psihično in fizično sposobnost?


Preden nadaljujemo, naj še razjasnim dva pojma, ki se nam na prvi pogled zdita enaka. ODVISNOST in ZASVOJENOST.


ODVISNOST: je opredeljena kot stanje, v katerem uporabnik nadaljuje svojo rabo substance ne glede na znatne zdravstvene, psihološke, relacijske, družinske ali socialne probleme. Psihološka odvisnost se nanaša na psihološke simptome, povezane s hrepenenjem, fizična odvisnost pa se nanaša na toleranco (potrebna količina zaužite snovi, ki nam da želeni učinek) in prilagoditev organizma kronični rabi.


ZASVOJENOST: ponavljajoča se uporaba psihoaktivne substance do mere, da je uporabnik periodično ali kronično pod vplivom neke substance, da kaže nujnost zaužitja substance, ima velike težave pri prostovoljnem prenehanju ali zmanjšanju rabe in kaže odločnost pri vztrajanju uživanja substance ne glede na posledice.
Pomembno se je zavedati kje je meja, ki je zelo tanka in jo hitro lahko prestopimo.
Pozitivni učinki rabe:
- Izobraževanje.
- Ohranjanje stikov s sorodniki in prijatelji iz tujine.
- Pridobivanje jezikovnega znanja.
- Spremljanje dogodkov po svetu.
- Preprosto nakupovanje preko spleta.
- Preverjanje urnikov in voznih redov.
- Elektronsko bančništvo (nam ni potrebno čakati v vrsti na banki).
- Možnost brskanja po vsebinah, ki so nam zanimive.

Potencialni negativni učinki rabe (nanašajo se predvsem na prekomerno rabo):
- Nezaželeni stiki z neznanci.
- Nasilna vsebina.
- Pomanjkanje otroške domišljije.
- Motnje hranjenja, spanja.
- Vedenjske težave
- Manj časa se nameni prijateljem in družini.
- Fizična in psihična kondicija se zmanjšata.


Mladostniki in starejši ljudje naj bi bili bolj dovzetni za internetno zasvojenost. Pomembno vlogo ima tudi genetika, kot tudi družinsko in socialno okolje. Nekateri strokovnjaki navajajo, da naj bi internet celo bolj zasvojil kot cigareti in alkohol, saj je prosto dostopen. Odvisnost od interneta je lahko usodna. Če odvisniku prekinemo dostop do interneta, lahko doživi psihološki stres ter abstinenčno krizo, ki se kaže kot tresenje mišic, čudno vedenje, obsesivne misli, potenje.


Za zaključek pa stavek, ki je meni osebno najbolj obstal v mislih med prebiranjem člankov in knjig o rabi interneta: Internet lahko pojmujemo tudi kot digitalni heroin.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.