Utrinki - Dnevi socalne zbornice

Utrinki - Dnevi socalne zbornice

23.09.2020

17. in 18. septembra so na Bledu potekali XXVI. Dnevi Socialne zbornice Slovenije pod častnim pokroviteljstvom Janeza Ciglerja Kralja, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
S pozdravnim nagovorom jih je otvoril mag. Nace Kovač, predsednik SZS, sledila pa so plenarna predavanja.
Prof. ddr. Klemen Jaklič, sodnik Ustavnega sodišča RS in redni profesor za področje ustavnega prava je spregovoril o izzivu socialne pravičnosti,
Izr. prof. ddr. David Bogataj je predstavil sledi epidemije - vplive spremenjenih ekonomskih razmer in okrevanja gospodarstva na javni sektor,
Dr. Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije RS pa je predaval o integriteti, korupciji in profesionalizmu.
Mag. Barbara Kobal Tomc, podpredsednica SZS in direktorica Inštituta RS za socialno varstvo, je predstavila pregled izvajanja Nacionalnega programa socialnega varstva v letih od 2013 do 2020 z refleksijo o izhodiščih in usmeritvah za novo mandatno obdobje.

Sledila je podelitev priznanj Socialne zbornice Slovenije, nato pa odmor za skupno kosilo.
Po kosilu smo se razdelili v tri delovne otočke z naslovi: "Reševanje revščine je več kot le materialna pomoč", "Etičnost in profesionalnost strokovnega dela", ter "Kako do celovitega in povezanega sistema dolgotrajne oskrbe". S tem je bil program prvega dneva zaključen.

Privoščili smo si sprehod ob blejskem jezeru in kopanje v hotelskem bazenskem kompleksu, nato pa je sledila večerja. Medtem ko nam je prepeval in igral Hajni Blagne, smo se družili, krepili obstoječa sodelovanja in razvijali nova.

Naslednji dan nas je najprej nagovoril Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Sledilo je plenarno predavanje izr. prof. dr. Andraža Terška, ki je govoril o zagotavljanju uresničevanja zastavljenih ciljev nacionalnega programa socialnega varstva in o pravnem pogledu med razumevanjem in udejanjanjem človekovih pravic ranljivih skupin v luči varovanja njihovih pravic.

Ponovno so sledili delovni otočki. Tokrat smo izbirali med dvema temama: "Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2021 - 2027" in "O praksi spoprijemanja z nasiljem".
Večina udeležencev se je odločila za prvi delovni otoček, saj je tema v tem času zelo aktualna in tudi celotno srečanje je bilo tako ali drugače posvečeno tej temi. Na tem delovnem otočku je bila kot govornica udeležena tudi naša predsednica mag. Suzana Puntar, ki je opozorila na nujnost ureditve statusa javnih socialno varstvenih programov.

Za konec je sledila podelitev verifikacijskih listin in licenc supervizorkam in supervizorjem, srečanje pa je z oblikovanjem zaključov sklenila mag. Barbara Kobal Tomc, podpredsednica Socialne zbornice Slovenije.

zapisala: Helena Hercog

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.