22 LET POHODNIŠTVA V DRUŠTVU PROJEKT ČLOVEK (1. del)

22 LET POHODNIŠTVA V DRUŠTVU PROJEKT ČLOVEK (1. del)

25.11.2020

1. DEL

Jože mi je v nekaj dneh odgovoril, da se mu ideja o sodelovanju zdi odlična in, da bo Planinsko Društvo Škofja Loka pomagalo pri vodenju naših izletov in tako se je vse skupaj pričelo.

Ko sem se leta 1998 zaposlil v Društvu Projekt Človek, je še v istem letu s strani takratnega vodstva prišla ideja, da bi jaz v društvu skrbel za pohodništvo. Po razgovoru in kratkem razmisleku, sem to odgovornost sprejel. Čeprav sem že pred zaposlitvijo v društvu rad zahajal v gore mi je ta odgovornost predstavljala nov izziv. Še v istem letu sem navezal stik s planinskim društvom Škofja Loka in takratnega predsednika Jožeta Stanonik povprašal, kakšne so možnosti, da bi nam na bolj zahtevnih pohodih pomagali z vodenjem usposobljenih planinskih vodnikov. Jože mi je v nekaj dneh odgovoril, da se mu ideja o sodelovanju zdi odlična in, da bo Planinsko Društvo Škofja Loka pomagalo pri vodenju naših izletov in tako se je vse skupaj pričelo.

Kot je navedeno v kratkem uvodu je Društvo Projekt Človek  ustanova, v kateri si z željo po bolj kvalitetnem življenju pomoč poiščejo bivši odvisniki. Ena od naših dejavnosti je tudi pohodništvo, preko katere skušamo našim uporabnikom prikazati, kako čim bolj kvalitetno preživeti prosti čas. Tako, kot ostale naše dejavnosti, se je razvijalo tudi pohodništvo. Večkrat me je Jože Stanonik, takratni predsednik Planinskega društva Škofja Loka nagovarjal, da bi naredil potrebne tečaje za pridobitev licence za vodenje, to sem po nekaj letih prigovarjanj todi storil.  Med leti 1998 in 2020 smo opravili cca 350 pohodov različnih težavnosti, povprečna udeležba na pohodih je 11,7 udeleženca. Cilj večine uporabnikov našega programa je osvojiti Triglav. Spominjam se prvih priprav za osvojitev Triglava, to je bilo v letu 1999, kondicijo smo  večina pridobivali po Škofjeloškem  hribovju. Nekaj dni pred prvim vzponom na Triglav, smo se iz Sopotnice odpravili na Stari vrh. Lahko bi rekel nič posebnega, a za obe smeri smo porabili dobrih 10 ur hoje, nekaj žuljev, pomanjkanje vztrajnosti in na hišo prispeli pošteno utrujeni. Seveda Starega vrha ni moč primerjati s Triglavom, so pa dobili  izkušnjo, koliko vztrajnosti je potrebno za osvajanje vrhov. Sedaj priprave potekajo skozi celo leto, uporabniki se večinoma veselijo vsakega pohoda, so pa seveda tudi izjeme, njim je potrebno dati nekaj več vzpodbude.  V dvaindvajsetih letih nam je to uspelo 17-krat, na Triglav smo se povzpeli prav iz vseh opisanih izhodišč, žal pa vzpona na Triglav iz različnih dejavnikov ni bilo moč izvesti vsako leto

Se nadaljuje …

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.