Urejanje zasvojenosti in sodelovanje svojcev v programih Projekt Človek (1. del)

Urejanje zasvojenosti in sodelovanje svojcev v programih Projekt Človek (1. del)

23.02.2022

Filozofija Projekta Človek že od samega začetka nosi s seboj pomembno idejo. ČLOVEKA. Človeka v Društvu Projekt Človek smatramo kot celostno bitje, preplet vseh dimenzij – bio- psiho – socialne - duhovne, pa tudi vpetega v zgodovinsko in ekonomsko sfero. Zato se v programih Projekta Človek že ves čas ukvarjamo s celostnim urejanjem zasvojenosti, a ne ločeno od njihovih primarnih ali sekundarnih družin. Tako ima vzporedna terapija družin v programih Projekt Človek posebno mesto.
Izhajamo iz predpostavke, da zasvojenost ni nastala sama po sebi, temveč se je zgodila v družini. Ob dolgoletnih izkušnjah dela z zasvojenimi in svojci, svetovni literaturi, napisani na temo zasvojenosti lahko z gotovostjo rečemo, da so prav odnosi v družini tisti, ki so nezdravi in da torej le sprememba odnosa – do sebe in do drugih – lahko res zdravi in pomaga premagati zasvojenost. Lahko bi govorili tudi o odnosni zasvojenosti med družinskimi člani, v literaturi zasledimo tudi izraz soodvisnost, kjer je še pred kemično zasvojenostjo odnose zaznamovala patologija. V zadnjem obdobju se tudi vse več uporablja izraz toksični odnosi.
Tako smo že sredi 90 let v Projektu Človek začeli razvijati program Vzporedna terapija družin (VTD) in ga tekom let uspešno nadgradili. VTD vsebuje redne skupine za svojce, predavanja za svojce s pomembnimi vsebinami na temo dinamike zasvojenosti, družinska, partnerska srečanja, skupine skupaj uporabniki in svojci, občasna neformalna druženja in praznovanja – vse z namenom, da se vsak v družini sreča s sabo, svojo stisko, željami in prepozna tisti, t.i. toksični del, ki je del družinskega sistema in ga ustrezno spremeni.
Turbulentni časi, ki vključujejo navajanje na epidemijo, so delo z družino zmanjšali. Ob tem smo opazili, da tudi po toliko letih ostaja enako dejstvo: urejanje družinske dinamike pri socialni rehabilitaciji zasvojenih pomembno vpliva na boljši izid zdravljenja. To, da dolgo časa nismo imeli skupin za svojce, prav tako ne rednih družinskih srečanj, je pomenilo, da pomembne dinamike, ki se odvija v družinah, nismo mogli urejati. Zato bomo z mesecem februarjem ponovno - v vseh programih Terapevtskih skupnosti – TS, TSS, TS-DID začeli tako s skupinami za svojce kot s seminarji.

Več o skupinah, datumih in krajši razlagi dinamike zasvojenosti, pa v naslednjem prispevku.

Skupine bo vodila družinska psihoterapevtka in strokovna vodja programa VTD Projekt Človek Dora
Pal.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.