23. april - Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic

23. april - Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic

23.04.2022

Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic praznujemo 23. aprila. Praznik praznujejo vsi, ki imajo radi knjige ali svoja dela ustvarjajo v poeziji ali prozi.
Na ta dan vsako leto potekajo različni dogodki, povezani s poklicem pisateljev, zaščito njihovih avtorskih pravic in uvajanjem inovativnih idej na področju tiskanja knjig.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznujejo vsi, ki sodelujejo pri ustvarjanju tiskanih medijev:

  • avtorji del;
  • uredniki;
  • delavci tiskarne;
  • ilustratorji;
  • knjižničarji;
  • zaposleni v knjigarnah;
  • bralci.

Zgodovina in tradicija praznika
Leta 1995 je v Parizu potekala mednarodna konferenca OZN o znanosti, kulturi in javnem izobraževanju, na kateri je bil predstavljen predlog, da se organizira praznik, posvečen knjigam in avtorskim pravicam. Mednarodni dan knjige in avtorskih pravic počasti spomin na velike ljudi, ki so zelo prispevali h kulturni in literarni dediščini sveta. Unesco je leta 1996 23. april razglasil za SVETOVNI DAN KNJIGE.


Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.
Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC.
V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig. DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne
lastnine.
Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

Zanimiva dejstva
Večina tradicij praznika prihaja iz Španije. Tu so praznovali tudi prvi Dan knjige leta 1926; Na knjižnih sejmih na ta dan v mnogih državah kupec knjige v dar prejme rdečo vrtnico; Za največjo knjižnico velja, da je v Washingtonu, ki vsebuje več kot 38 milijonov knjig.
O poklicu
Glavna razlika med poklicem pisatelja in drugimi je ta, da potrebuje poklic in talent, ne pa izobrazbe, čeprav je njegova vloga zelo pomembna. Težko je postati pisatelj, če nimate določene stopnje domišljije in ustvarjalnosti. Poleg tega morate biti sposobni izraziti svoje misli na zanimiv način, da bralec po nekaj straneh ne odloži knjige.
Predstava, da pisatelj deluje le s prihodom navdiha, je precej zmotna. Oseba tega poklica nujno preživi nekaj ur na dan za računalnikom in kipari svoje delo. Navdih pogosto pride po tem, ko se pisec loti dela. Poleg pisanja besedila (dela), pisatelji sodelujejo z uredniki, da bi izboljšali kakovost besedila. Nadobudni ustvarjalci gradivo preberejo sami, ga urejajo in sodelujejo z založniki. Znani pisatelji uporabljajo storitve literarnih agentov, ki zanje opravljajo vsa rutinska dela.

Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)
Večer preživite ob branju knjig, pripovedovanju ali poslušanju pesmic, pravljic in pripovedk. Knjige lahko prebirate pod toplo odejo ali v bralnem šotoru. Na tla razgrnite blazine, spalno vrečo ali odejo. Dodajte še več blazin, odeje, plišaste živali in igrače. Ugasnite luči in za branje uporabite naglavne ali bralne lučke oziroma majhne svetilke. Branje ob svetlobi majhnih lučk bo brez dvoma zelo zanimivo.

»Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah.« (Neil Gaiman)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.