31. maj – Svetovni dan športa

31. maj – Svetovni dan športa

31.05.2022

Šport je igra ali aktivnost in je ključen del človekovega zdravja. Ima glavno besedo pri vzdrževanju kondicije, lepega telesa, pomaga pri krepitvi zavesti, hrani duha in je tudi način preživljanja prostega časa velikih množic.

Med nasveti za ohranjanje zdravega telesa in duha se pogosto znajde tudi kakršna koli oblika telesne aktivnosti. Poznamo več vrst športov, vsem pa je skupno to, da danes praznujejo svoj svetovni dan.

Kako se je razvil šport?
Svetovni dan športa je danes zaradi razvoja tehnologije, zaradi katerega vse dneve posedamo pred različnimi vrstami ekranov, še toliko bolj pomemben. Na ta dan se niti z najboljšim izgovorom ne moremo izogniti kakršni koli obliki »miganja«.

Ljudje naj bi se, sodeč po odkritjih arheologov, s športom pričeli ukvarjati že 4.000 let pred našim štetjem. O tem pričajo tudi poslikave v prazgodovinskih jamah. V različnih državah so bile priljubljene različne aktivnosti, vendar takrat pri športnih aktivnostih še niso poznali pravil igre. Ta so se oblikovala kasneje, približno v obdobju antike, ko so bile športne aktivnosti malce bolj organizirane.
Prav tako šport v svojih začetkih ni bil toliko namenjen užitku, kot je bil namenjen tekmovalnosti med posamezniki, le-ta pa je pri večini športov prisotna še danes.

Se želite počutiti bolje in imeti več energije? Telovadite!

  • Šport nam pomaga pri nadzorovanju telesne teže. Redna telesna aktivnost nam lahko pomaga znižati telesno težo in je odlična podpora pri hujšanju, prav tako pa nam pomaga ohranjati normalno telesno težo. Ko se ukvarjamo s katero koli vrsto športa, porabljamo kalorije. Bolj, kot je šport intenziven, več kalorij porabimo. Redni obiski telovadnice oziroma fitnesa so odlični, pa vendar nam ni potrebno skrbeti, če za telesno aktivnost ne najdemo časa čisto vsak dan. Za aktivnost telesa lahko skrbimo skozi ves dan. Namesto dvigala uporabimo stopnice, pa tudi gospodinjska opravila so pravzaprav telesna aktivnost. Pomembno je le, da smo pri izvajanju športa dosledni.
  • Šport je odlična preventiva pred zdravstvenimi težavami. Danes se pri odraslih ljudeh najpogosteje pojavljajo bolezni srca in ožilja. Če imamo družinsko zgodovino teh obolenj, potem obstaja večje tveganje, da se pojavijo tudi pri nas. Ne glede na to, kakšna je vaša trenutna telesna teža, lahko trpite zaradi povišanih vrednosti holesterola v krvi. Redno ukvarjanje s športom ima pozitiven učinek na krvni obtok, zato je šport odlična preventiva pred možgansko kapjo, metaboličnim sindromom, sladkorno boleznijo tipa 2, depresijo, številnimi vrstami raka in artritisom.
  • Šport izboljša počutje. Po napornem dnevu v službi zvečer že pošteno čutimo napetost in utrujenost. V pomoč nam je lahko že 30-minutna hoja. Telesna aktivnost nas napravi srečnejše in bolj sproščene. Ko telovadimo, se počutimo bolje, zato smo bolj samozavestni.
  • Telovadimo za več energije. Redna fizična aktivnost izboljša mišično moč in poveča telesno vzdržljivost. Telesna tkiva oskrbi s kisikom in drugimi hranili, prispeva pa tudi k bolj zdravemu srčno-žilnemu sistemu. Če izboljšamo zdravje srca in pljuč, imamo ogromno energije, ki jo lahko uporabimo čez dan.
  • Odpravlja težave z nespečnostjo. Mnogokrat smo samo psihično utrujeni, fizično pa ne, zato posledično ne moremo spati. Z redno telesno aktivnostjo bolje spimo in hitreje zaspimo, pomembno je le, da se s športom ne ukvarjamo tik pred spanjem.
  • Izboljša spolno življenje. Pogosto smo preveč utrujeni, da bi se posvečali spolnemu življenju, zato želje po spolnosti praktično nimamo več. To ne vodi le v osebno nezadovoljstvo, temveč tudi v težavne odnose med partnerjema. Intimnost je zelo pomemben del partnerstva, šport pa vpliva na energijo in fizični videz, posledično pa lahko poveča željo po spolnosti. Dokazano je, da redna telesna aktivnost poveča vzburjenost tako pri ženskah, kot tudi pri moških. Moški, ki se ukvarjajo s športom, nimajo težav z erektilno disfunkcijo.
  • Šport je zabaven in je odlična priložnost za druženje! Telesna aktivnost je prijetno opravilo. Daje nam priložnost, da se sprostimo, da uživamo na prostem in se vključimo v tiste dejavnosti, ki nas osrečujejo. Fizična aktivnost povezuje družinske člane in prijatelje, pomaga pa nam lahko tudi pri sklepanju novih prijateljstev. Vpišemo se lahko v plesni tečaj, raziščemo pohodniške poti, se pridružimo lokalni nogometni ekipi itd. Vedno imamo priložnost, da poskusimo nekaj novega.

Pomnimo – redna telesna aktivnost je eden najpomembnejših dejavnikov, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja. In ker prav na ta dan, 31. maja, obeležujemo tudi dan brez tobaka spodbudimo vse kadilce, da preživijo dan brez nikotina in se raje odločijo za kakšno obliko telesne aktivnosti.

Ostanite aktivni, ostanite zdravi!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.