20. maj - Svetovni dan čebel

20.05.2022

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel.

Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice Združenih narodov 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in tako je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel. 20. maja pa se je rodil tudi Anton Janša (1734 – 1773), slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele. V Sloveniji ima čebelarstvo dolgo in bogato tradicijo. Več kot 10. 000 Slovencev oziroma vsak 200. Slovenec čebelari. Čebelarstvo v Sloveniji uživa mednarodno priznanje tudi zaradi svojih posebnosti, kot so edinstvene panjske končnice in tradicionalni panji. Večina čebelarjev uporablja panj AŽ, ki se je razvil pred več kot 100 leti. Sredi 18. stoletja pa so se že pojavili edinstveni pobarvani leseni panji z motivi ljudskega pripovedništva (panjske končnice).
Neumorna pomočnica čebelarjev pa je Kranjska čebela (ali kranjska sivka), je avtohtona slovenska podvrsta čebele, ki slovi po svoji krotkosti, delavnosti, skromnosti in odličnem občutku za orientacijo. Ker se je sposobna uspešno braniti pred škodljivci in ker je nežna do čebelarjev, je zelo cenjena. Kranjska čebela je simbol trdega dela in praktične modrosti ter je druga najbolj razširjena vrsta čebele na svetu, v Sloveniji pa je zaščitena kot avtohtona podvrsta. Čebele so eden od pomembnih opraševalcev. Danes je že vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja, čebelji pridelki pa so bogat vir nujno potrebnih hranil.


Svetovni dan čebel je odlična priložnost, ko lahko osveščamo in tudi sami prispevamo k ohranjanju čebel in drugih opraševalcev:

  • Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene lahko zasejemo medovite cvetlice.
  • Kupujmo med in ostale čebelje proizvode pri lokalnem čebelarju.
  • Ozaveščajmo otroke in mladostnike o pomenu čebel in izrazimo podporo čebelarjem.
  • Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavimo svoje gnezdišče za čebele.
  • Ohranimo stare travnike z večjo pestrostjo rastlin in sejmo na travnike medonosne rastline.
  • Na travnikih kosimo cvetoče rastline šele po njihovem cvetenju.
  • Odstopimo primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel, saj bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bolj bogato obrodile sadove.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.