8. avgust - Svetovni dan mačk

8. avgust - Svetovni dan mačk

08.08.2022

Mačke veljajo za ene od najbolj priljubljenih hišnih ljubljenčkov, na svetu naj bi jih živelo več sto milijonov in svoj svetovni dan, praznujejo od 2002, ko ga je oživela dobrodelna organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali (IFAW).

V večini držav je to neuradni praznik, nekatere pa imajo za male štirinožce poseben dan. V Rusiji imajo nacionalni dan mačk 1. marca, v ZDA pa nacionalni dan mačk praznujejo 9. oktobra. Mačke so zelo priljubljene tudi na Japonskem, kjer se jim poklonijo v okviru praznika mačk 22. februarja, na ta dan družbena omrežja poplavijo najrazličnejše mačje objave.
Mačke so prvi udomačili stari Egipčani, ki so jih imeli za svete in jih častili po božje. Posamezna plemena v Sredozemlju pa naj bi divje mačke ukrotila že pred Egipčani, po nekaterih znanstvenih raziskavah že pred 9500 leti.Po svetu naj bi živelo med 220 in 600 milijoni mačk.
Svetovni dan mačk je namenjen predvsem ozaveščanju o življenju, potrebah in zdravju domačih mačk. Za boljši položaj mačk sta pomembna tudi mikročipiranje in registracija.
V Sloveniji točne evidence o številu mačk ni. Evidenco zapuščenih mačk pa vodijo zavetišča kjer je možno mačke tudi posvojiti. V zavetiščih si želijo, da bi tudi pri mačkah dosegali takšno stopnjo odgovornosti kot pri psih in da bi vsaka mačka živela ˝mačka vredno življenje˝. Obstajajo pa tudi druga društva, ki skrbijo za številne zapuščene ali prostoživeče mačke. Vsako poletje iz zavetišč poročajo o prenapolnjenih zmogljivostih. Zavetišča zato pogosto prosijo za pomoč tudi ˝navadne občane˝ za začasno oskrbo in namestitve mačk in mladičev.


Mačke v Društvu Projekt Človek


V Društvu Projekt Človek je bil legendarni mačkon Lumpi, ki se je iz nekdanjega hišnega muca, za katerega njegova bivša lastnica ni več mogla skrbeti, v Terapevtski skupnosti v Sopotnici, prelevil v velikega lovca in vladarja celotnega rajona. Čeprav je sicer užival v svobodi zunanjega mačka, se mu je včasih milo stožilo po minulih časih hišnega mačkona, ko je lahko poležaval v stanovanju in ker je bil sposoben mačkon, se je naučil skočiti na kljuko in odpreti vhodna vrata ter se izmuzniti v hišo. Tako smo ga na večernih obhodih lahko našli v terapevtski sobi ali pa čez dan na kaki postelji, dokler se ni naš Franci domislil in obrnil kljuke pokonci in mu preprečil nadaljnji dostop v hišo. Tudi, ko je Lumpi že odšel v večna lovišča je kljuka vhodnih vrat še kar nekaj časa ostala v takem pokončnem položaju, mogoče pa je tako še vedno in zdaj veste zakaj je tako. 
Odročnost same hiše v kateri se terapevtska skupnost nahaja pa je bila, in je na žalost še vedno, zelo prikladna za nekatere neodgovorne ˝lastnike˝ mačkov, ki odvečne mladiče preprosto odložijo ob cesti zraven našega hangarja/garaže, da naj se mali nebodigatreba mladiči znajdejo kakor vedo in znajo. Običajni znak, da se je to ponovno zgodilo je bila ugotovitev delavcev, da uporabniki nosijo v hangar Poli salamo in po soočenju storilcev se je takoj pojavilo naslednje vprašanje: Ali lahko mucka obdržimo? Na srečo smo se povezali z Žverco, društvom za pomoč živalim v katerem njihovi prostovoljci pomagajo zapuščenim in pomoči potrebnim živalim na območju Škofje Loke. Mladiče in mačke, ki so rade v družbi ljudi, sprejmejo v zavetišče z namenom, da jim poiščejo nove skrbnike in tako smo jih v takih primerih poklicali, da prevzamejo mačjo siroto.
Se je pa zgodilo, da je hangar postal zavetje mačji materi samohranilki, katera je bila bolj divja in prostoživeča odrasla živali, ki se je v svojem okolju dobro znašla in se je ne bi dalo več udomačiti. To so potem skupaj z mladiči ujeli in jih sterilizirane/kastrirane, cepljene, zdrave, raz-parazitene vrnili v njihovo (izbrano) okolje - naš hangar. S takim ravnanjem se preprečuje nastanek novih legel nezaželenih, bolnih, trpečih brezdomnih živali.
Uporabniki so jih s pomočjo Poli salame, (ne povedati Franciju), uspeli udomačiti in nekaj teh mačkonov se v TS-u potika še danes: Bigi, Željko... Avtomobilska kolesa pa nekaterim žal niso prizanesla.
V Terapevtski skupnosti za starše pa so imeli mačjo primadono Daisy, ki je imela privilegij bivanja v hiši in je bila sploh aristokratska mačka kar je s svojim vzvišenim vedenjem dala dobro vedeti celotni okolici, dokler se njeno priviligirano življenje na lokalni cesti ni tragično končalo. Vsem, ki smo jo poznali pa ostaja v trajnem spominu tudi zaradi ostrih krempljev, ki jih je uporabila kadar ji je pač ustrezalo.

Čeprav sedanji mačkoni živijo zunaj, se je eden od uporabnikov še posebej potrudil in jim skušali olajšati mrzle zime tako, da jim je naredil škatle v katere so se lahko zatekli pred mrazom. Njegovo idejo sem ˝ukradla˝ za mojega mačkona. Bil je zelo zadovoljen, kar si lahko ogledate tudi na teh fotografijah. 

Zapisala: Sonja Rotar

 

Galerija

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.