Izlet v Planico - mentorski projekt v centru za reintegracijo Projekt Človek

Izlet v Planico - mentorski projekt v centru za reintegracijo Projekt Človek

24.08.2022

V okviru mentorskega projekta, ki je del programa Centra za Reintegracijo, sem se odločil da peljem uporabnike Društva Projekt Človek v Nordijski center Planica. Ta izlet sem si izbral, ker sem kot mladostnik, tudi sam vrsto let treniral smučarske skoke in se še zdaj z veseljem vračam v dolino pod Poncami. No pri odločitvi, mi je pomagala tudi delavka Ana, kateri se izredno zahvaljujem.

V lepem sončnem dopoldnevu (beri "vročem") smo se odpravili iz Ljubljane v Planico, kjer smo se najprej sprehodili do vznožja manjših naprav, in z zanimanjem pogledovali proti vrhovom skakalnic. Od tam smo krenili navzgor proti zaletiščem skakalnic in vmes opazovali mimoleteče skakalce, ki so ravno imeli poletne treninge na plastiki. Svojevrsten občutek, medtem ko opazuješ, kako režejo čez zrak naslonjeni na smuči.


Na poti do velikanke srečamo še staro korenino Planice, Jelkota Grosa, ki nam da zeleno luč za nadaljnji vzpon do velikanke in že smo pod odrivno mizo naše kraljice velikanke. Stisnemo še zadnjih nekaj stopnic ob naletu in pridemo na vrh. Bravo mi, vse kaplje znoja niso bile zaman! Na vrhu naredimo še skupinsko sliko in bodrimo korenjake, ki so se odločili spustiti po jeklenici (Zipline-u). Naredimo še nekaj globokih vdihov svežega gorskega zraka, spočijemo oči na prelepem razgledu, potem pa se odpravimo nazaj proti dolini ob doskočišču naše največje naprave, kjer preverimo aktualen rekord skakalnice, ki ga trenutno drži japonec Rjoju Kobajaši pri 252,0 metrih.

Ker je bil vzpon kar izčrpajoč, se počasi odpravimo v Kranjsko goro, kjer si privoščimo slastno kosilo, zatem pa se odpravimo še na jezero Jasna, pričakajo nas pomoli in 6 metrov visoka razgledna ploščad. Odpočijemo telo in duha in uredimo svoje misli. Ta prelepi biser, obdan z vrhovi Julijskih gora, nas je pomiril in hkrati napolnil z novo energijo. Voda v jezeru Jasna je kristalno čista. Jezero je eden najlepših zakladov Slovenije in se nahaja v neposredni bližini Kranjske Gore.

Pa še nekaj zanimivosti:

  • Prvi zemljan čez 100 metrov - 15. marca 1936 je komaj 18-letni Avstrijec Sepp Bradl postal prvi človek, ki je poletel več kot 100 metrov. V Planici je pristal pri 101,5 metra.
  • 24. februarja 1961 je na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu Jože Šlibar postal prvi Slovenec, ki je postavil svetovni rekord (141,0 m).
  • Toni Nieminen prvi poletel čez 200 metrov (203 m)
  • Po drugi svetovni vojni je bil rekordno najplodovitejši 20. marec 2005 – padli so kar štirje novi rekordi. Vse se je začelo v seriji za trening, ko je Tommy Ingrebrigsten pristal pri 231 metrih, osem minut pozneje pa je Björn Einar Romören poletel 234,5 metra.

V mentorskem projektu sem neizmerno užival, z veseljem sem uporabnikom predstavil, tehnični vidik športa, delček zgodovine in razne zanimive anekdote. Prebudilo se je ogromno spominov, v nekem momentu sem si celo zaželel, da bi zagrabil smuče in enostavno šel skočit, sploh ker je pihal vzgornik, veter ki omogoča še daljše skoke. :)

Definitivno so smučarski skoki še vedno velik del mene, enostavno mi zaigra srce, ko od blizu vidim in slišim prelet skakalca v globino, neka zmes občutka svobode, miru in adrenalina. Rad bi se še zahvalil Društvu Projekt Človek, da mi je omogočil in podpiral izpeljavo tega projekta, saj si sam tega trenutno nebi mogel privoščiti. Hvala!

Zvone

 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.