Ljubezen in Valentinovo

Ljubezen in Valentinovo

14.02.2023

Kljub temu, da obstaja več oblik ljubezni, npr. otrok, narave, živali, dela, ipd., je ljubezenska zveza z drugo osebo tisto, po čemer hrepeni večina izmed nas.

Želimo si biti zaljubljeni, ljubljeni, oboževani.

Z ljubezensko zvezo zadovoljujemo temeljne psihološke potrebe kot so: potreba po pozornosti, pripadnosti, intimnosti, varnosti.

LJUBEZEN

Čeprav jo vsi poznamo, o ljubezni v resnici ne vemo prav veliko. Vprašanja o partnerski zvezi in človeški medsebojni privlačnosti, so ideološko trdovratna in so sredstvo številnih polemik.

ČUSTVENA STANJA IN OBČUTKI

Da bi ljubezen bolje razumeli, moramo razlikovati med različnimi čustvenimi stanji in občutki, ki jih lahko doživimo do druge osebe.

1. POŽELENJE

Izvira iz spolne sle in je del našega t.i. »prvinskega nagona«. Poželenje občutimo, ko želimo zadovoljiti svojo potrebo po spolnosti. Navadno hitro mine in ga lahko občutimo tudi ob odsotnosti čustev ljubezni in zaljubljenosti. Na primer ob gledanju pornografskih filmov. Za razliko od čustev zaljubljenosti in ljubezni, pri poželenju naše zaznavanje ostane nespremenjeno.

2. ZALJUBLJENOST

Zaljubljenost traja dlje od poželenja, nekaj tednov ali mesecev. Ko smo zaljubljeni se naše telo drugače odziva, hormonsko delovanje v našem telesu se spremeni in svet doživljamo drugače, kot prej.

  • Spremenijo se naše razmišljanje, vedenje in telesni občutki.
  • Spremeni se naš odnos do sebe in do sveta.
  • Hrepenimo po drugi osebi.
  • V primeru obojestranske naklonjenosti lahko počnemo stvari, ki jih sicer ne bi, počutimo se neverjetno dobro in vsemogočno.
  • V primeru neuslišane zaljubljenosti se počutimo žalostne, prazne, slabotne.

Za vzpostavite tako osupljivega stanja morajo bit na delu neznanske sile. Naša zaljubljenost zavzame celotno našo bit.
Niso pa ne možgani, niti hormoni tisti, ki določajo, da se nam posameznik zdi privlačen. Naše psihološko delovanje je tisto, ki determinira našo naklonjenost do določene osebe. Povečini so si psihologi enotni, da je privlačnost rezultat naših prepričanj, želja, izkušen. Kljub temu še vedno niso našli trdnih dokazov, zakaj se pravzaprav zaljubimo in zakaj se nam nekdo zdi privlačen, nekdo drug pa ne.

3. LJUBEZEN

Je čustvo, ki traja dlje časa. Je občutek globoke pripadnosti in naklonjenosti do druge osebe. Ljubezen lahko sicer čutimo tudi do staršev, prijateljev, otrok, hišnih ljubljenčkov, itd.
Med dvema v partnerski zvezi se ljubezen razvije počasi. Z grajenjem zaupanja in predanosti. Lahko se razvije iz zaljubljenost, ni pa nujno. Vsi poznamo primere najboljših prijateljev, ki so po več letih prijateljevanja začeli partnersko zvezo ter zgradili trden odnos in medsebojno povezanost.
Mnogi cenijo ljubezen kot eno izmed najvišjih vrednot. Nanaša se na brezpogojno sprejemanje, enakovrednost med partnerjema in iskrenost. Ljubezen predstavlja pomemben temelj za dober partnerski odnos in skupno življenje.

KAJ NAM POVZROČI LJUBEZEN?

Kaj se pravzaprav dogaja v našem telesu, da nam ljubezen in zaljubljenost povzročata tako močne telesne in čustvene senzacije?

1. Dopamin

V telesu se sprošča dopamin. Dopaminu lahko rečemo tudi »energetski hormon«. Ko se zaljubimo, se sprosti dopamin, kar povzroči, da se počutimo energično, veselo, navdušeno. Zato imamo občutek, da bi lahko »premikali gore«, ko smo zaljubljeni.
Dopamin prav tako sproži zelo fokusno orientirano obnašanje. To pomeni, da se osredotočimo zgolj na eno stvar, ki postane središče našega delovanja.
V primeru zaljubljenosti je to oseba do katere čutimo naklonjenost. Zato razmišljamo zgolj o tej osebi, radi bi z njim/njo preživeli ves svoj čas, druge stvari se nam ne zdijo več tako pomembne.
Dopamin je lahko prisoten tako v začetni fazi zaljubljenosti, kot tudi kasneje, ko zaljubljenost preide v ljubezen.

2. Oksitocin

Nasprotno od dopamina je oksitocin hormon intimnosti, sproščenosti. Oksitocin omogoči, da se s partnerjem počutimo povezane.
Sprošča se z objemanjem, poljubljanjem, dotikanjem. Kadar na primer čutimo željo po ležanju na kavču, objemanju partnerja in gledanju najljubše serije, je na delu navadno oksitocin.

3. Adrenalin in noradrenalin

V obdobju zaljubljenosti sta ne delu tudi noradrenalin in adrenalin. Sta hormona, ki se sproščata pri stresnem odzivu.
Zagotovo poznate občutek, ko ste bili zaljubljeni in se vam je pri srečanju s simpatijo dvignil srčni utrip, čutili ste vročico, rdečico, suha usta in »metuljčke« v trebuhu. Za omenjene občutke poskrbita prav adrenalin in noradrenalin.

4. Vonj

Pravijo, da se ljubezen lahko zgodi na prvi pogled. Toda, ali ste vedeli, da igra vonj pri zaljubljenosti prav tako pomembno vlogo?
Ko se namreč zaljubimo, igra vonj našega partnerja eno ključnih vlog pri razvijanju občutka varnosti in povezanosti.

5. Serotonin

Nekatere raziskave so pokazale, da je v začetnih fazah zaljubljenosti raven serotonina nizka.
Zato imamo v začetnih fazah zaljubljenosti lahko občutek, da smo »obsedeni« s svojim partnerjem. Obenem nizka stopnja serotonina lahko povzroči občutek anksioznosti in negotovosti. Zaradi tega se nemalokrat pred vstopom v novo zvezo, srečamo z občutki tesnobe, dvomimo in smo negotovi.

TEMELJI DOBREGA ODNOSA

Vsaka partnerska zveza je zgodba zase. Za trden in dolgotrajen odnos ne obstaja noben konkreten recept.
Drugače bi vsi kuhali popolne ljubezenske poslastice.

Klub temu obstajajo določena področja, temelji, ki pomagajo partnerstvo zgraditi v trden in stabilnejši odnos:

  • Vzajemna privlačnost
  • Dobra in jasna komunikacija
  • Čustveno razumevanje, zaupanje
  • Sposobnost sklepanja kompromisov
  • Jasne meje
  • Zavezanost partnerstvu – pomeni sodelovanje kljub morebitnim težavam, odgovornost drug za drugega
  • Spretnost obeh partnerjev v intimnih odnosih (spolnih in drugih)
  • Spretnost obeh partnerjev pri soočanju z razlikami v moči, toleranca
  • Razvoj skupnih interesov in vrednot

Ko se pari naučijo na novo ustvarjati, ohranjati intimnost, skupaj reševati probleme in vztrajati, lahko rešijo veliko medsebojnih konfliktov.

Ljubezen med dvema partnerjema je proces, je ustvarjanje, reševanje problemov, podpora. Nauči nas sprejemanja, tolerantnosti, zaupanja in nam da enega izmed najbolj izpopolnjujočih občutkov.
Pravijo, da se je za najboljše stvar v življenju treba potruditi. Prav tako je s partnersko zvezo.
Tako kot pri vseh stvareh v življenju pridejo vzponi, padci. Pridejo prijetni, neprijetni občutki. Pride žalost, pride sreča.

Dokler verjamemo v ljubezen, bo vedno našla pot do nas.

Vir: Brst Psihologija

Želimo vam čudovit praznik ljubezni!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.