8. marec - mednarodni dan žena

8. marec - mednarodni dan žena

08.03.2023

Dan žena vsako leto slavi na milijone ljudi po celem svetu. Ta dan ni namenjen le ljubezni do žensk in rdečim nageljnom, ki so v nekaterih državah postali slavni simbol tega praznika. Ob 8. marcu slavimo pogumne in močne ženske, ki se ne bojijo prizadevati za spremembe.


Mednarodni dan žena sicer obeležujemo od konca druge svetovne vojne, prvi koraki za nastanek tega dne pa segajo že v 19. stoletje v Združene države Amerike.

Pisalo se je leto 1848. Američanke, Elizabeth Cady Stanton, Carrie Cat in Lucretia Mott, so javno izrazile svoje neodobravanje glede tega, da ženske ne smejo javno nastopiti na shodu proti suženjstvu. Zato so organizirale lasten shod, ki so ga je v New Yorku udeležilo na stotine ljudi. Skupaj so zahtevali družbene, socialne, politične in verske pravice žensk, ki so jih zapisali v Deklaraciji o stališčih in sklepih. In tako se je začela pisati zgodovina dneva žena.

 

Prvi mejnik, ki je vodil k prepoznavnosti žensk po celem svetu, se je zgodil leta 1908. Na newyorške ulice je takrat odšlo 15.000 šivilj, ki so zahtevale skrajšanje delovnega časa, višje plače, boljše delovne pogoje in volilno pravico. Leto kasneje so kot prvi mednarodni dan žena določili zadnjo nedeljo v februarju, ki so ga praznovali do leta 1913.

 

V Evropi je do izrazite spremembe glede pravic žensk prišlo leta 1910, ko so se na II. mednarodni konferenci socialističnih žensk, srečale ženske iz 17 držav sveta. Nemška socialistka Clara Zetkin, je mednarodni dan žena podprla, vendar takrat še brez določenega datuma, ki bi se moral obeleževati v vseh udeleženih državah.

Leto kasneje, 19. marca 1911, so mednarodni dan žena prvič proslavili v Avstro-Ogrski, Nemčiji, Danski in Švedski. Več kot milijon žensk in moških se je v teh državah udeležilo shoda, kjer so zahtevali pravice žensk, med drugim pravica do izobraževanja, pošteno plačilo za delo in urejene delovne razmere, izvrševanje javnih funkcij, volilno pravico in konec diskriminacije.

 Ena izmed zadnjih demonstracij, ki je določila točen datum Mednarodnega dneva žena, je bil protest proti vojni, ki se je odvijal 23. februarja, 1917 v Petrogradu. Pogumne ženske, ki so odšle na ulice in so kritizirale vladanje carja Nikolaja II., so tako določile datum, 23. februar v julijanskem koledarju, ki je 8. marec v gregorijanskem koledarju, za Mednarodni dan žena. 

Šele leta 1977, 2 leti po prvem obeleženem praznovanju Dneva žena, ki je potekal 08. marca po vsem svetu, je Organizacija združenih narodov ta dan uradno razglasila za Mednarodni dan žena.

Ob tem spominskem dnevu se ljudje po celem svetu združujejo in opozarjajo na mnoge težave, s katerimi se ženske borijo še danes, v 21. stoletju.

 

 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.