Kaj lahko storijo zaposleni, da ohranjajo svoje duševno zdravje?

Kaj lahko storijo zaposleni, da ohranjajo svoje duševno zdravje?

13.03.2023

V okviru promocije zdravja na delovnem mestu je bil prispevek poslan z namenom, ozaveščanja zaposlenih kaj lahko storijo za ohranjanje našega duševnega zdravja. Verjamemo, da bi lahko koristil tudi komu od vas.

Spregovori, kaj ti pomaga, da se dobro počutiš na delovnem mestu. Za nekatere je to odmor v obliki sprehoda na svežem zraku. Drugim pri lažji organizaciji pomagajo zapisana in ne le ustna navodila nalog, ki jih morajo opraviti. Spet tretji potrebujejo več sprotnih opozoril o rokih, do katerih morajo opraviti obveznosti. Ali pa za svoje delo potrebujejo več tišine in miru v pisarni. Zgolj ti veš, kaj resnično deluje zate. Ko to deliš z drugimi (npr. s šefom in sodelavci), ne pomagaš le njim, ampak tudi sebi.

Ko greš z dela, ta čas porabi, da se postopno zavestno oddaljiš od službe. Četudi si z dela odšel fizično, tvoje misli mnogokrat potrebujejo več časa, da se oddaljijo od delovnega dne in službenih nalog. Poslušaj glasbo, osredotoči se na dihanje, svojo pozornost preusmeri na ptičje petje ali pa na sončne žarke, ki božajo tvoja lica na poti skozi park. Dovoli si občutja, ki jih je v tebi pustil delovni dan, pohvali se za tisto, kar ti je šlo dobro in ostani nežen do sebe glede tistega, česar nisi odkljukal s »to do« seznama.

Postavi jasno mejo med službo in prostim časom. Koliko ur na dan si poleg rednega delovnika, želiš posvetiti delu? Tehten razmislek o tem ti lahko pomaga pri postavljanju prioritet in načrtovanju tvojega dne. Morda bi rad delal zgolj osem ur na dan, nato pa si čas želiš posvetiti hobijem, družini in prijateljem. Ne ostajaj v službi do petih, če vsi tvoji sodelavci odhajajo že ob treh. Če so ti vikendi ljubi, takrat ne odgovarjaj na službene maile in ne razmišljaj o delu. Ti si tisti, ki postavlja meje med službo in prostim časom. Vprašaj se, kaj resnično želiš in bodi zvest sam sebi.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.