Misli ob zaključevanju šolskih počitnic

Misli ob zaključevanju šolskih počitnic

26.08.2023

Sprva sem hotela napisati še ob koncu poletja, a si res še tega ne želim. Ker je danes vroč dan, ker imam rada poletje in ker si želim, da še traja...
Marsikateri šolar si tudi ne želi zaključka počitnic, nekateri pa že komaj čakajo pričetek šole.
Vsak ima svoje razloge na katero stran bi se postavil. Tisti za podaljšanje počitnic bi radi uživali brezskrbne dni, ko so starši po službah in so oni sami doma ali zunaj. Morda bi radi še kam šli ali podaljšali bivanje pri babicah, dedkih ali sorodnikih. Spet drugi bi radi vrvež v šoli, prijatelje in sošolce, skrite in odprte ljubezni. Morda bi se našel tudi celo kdo, ki čaka začetek šole zaradi učenja in znanja, ki ga lahko pridobi.

Zanima me, kaj vse se je dogajalo med počitnicami z vsemi temi otroci, mladostniki?
So lahko odšli na morje, reko, gore?
So njim ali sorodnikom poplave prizadejale škodo?
So bili povezani ali osamljeni?
Trpinčeni ali trpinčili?
So se veliko igrali in smejali?
So se zaljubili, začeli ali končali kakšno zvezo?
In nenazadnje - kar je tudi vprašanje- ali so bili aktivni ali so bili več, veliko več na računalnikih,
telefonih, družabnih omrežjih?
In potem smo tu mi – starši.
Smo se spočili in si nabrali moči ali smo imeli doma in v službi veliko dela?
Smo pomagali komu v poplavah?
Smo bili zavistni, ker so nekateri odšli na dolga potovanja v čudovite kraje?
Smo se več družili s prijatelji, morda celo več pili?
Smo se povezali z otroci ali oddaljili?
In nenazadnje - kar je tudi vprašanje – ali smo bili aktivni ali smo bili veliko na naših telefonih, računalnikih, družabnih omrežjih?
Verjamem, da smo starši zgled. Ne glede na to, da tudi okolica in prijatelji vplivajo na vedenje otrok, smo mi tisti prvi, ki nas vidijo, opazujejo in se učijo od nas. Zato razmislek koliko časa mi preživimo pred televizijo, telefonom in smo »odklopljeni«, ni odveč.
Takole pred zaključkom počitnic in pripravo na šolo je smiselno razmisliti ali bi se celotna družina odločila za krajši odklop od vse tehnologije. (že slišim vse dvomljivce, da to ni možno, saj smo vendarv dobi Chat GPTja... Je možno, ni pa lahko!)

Obstajajo različne oblike t.i. digitalnega posta oziroma razstrupljanja. Pomembno je, da najdemo tisto, ki nam najbolj ustreza. In zapomnimo si, posta ne uvedemo samo za otroka, ampak vključimo celotno družino: s tem bomo mlajšim članom dajali dober zgled, premor od zaslonov pa bo koristil vsem.
Lahko izberemo dan brez telefona, Tv in vse elektronike, dan pa popestrimo z izletom, igrami na prostem ali družabnimi igrami, s pogovorom o tem kako smo in kaj nam je bilo všeč med počitnicami, kaj ne; kaj pogrešamo. Če želimo iskrenost in zanimanje otrok, je pomembno, da se sami odpremo in povemo kaj se nam dogaja in česa si želimo.
Kakorkoli že, želim vam, da si vzamete globok vdih in zajamete poletje, pozitivo in spustite ven vse kar se je kljub na videz ležernim dnem nabralo v vas.
Srečno.


Zapisala:
Dora Althea Kontrec, dipl.soc.del
Družinska psihoterapevtka
Sprejemni center Novo mesto

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.