2.-8.10.2023 TEDEN OTROKA: »ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«

2.-8.10.2023 TEDEN OTROKA: »ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«

03.10.2023

Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se "aktiviramo" in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet.

Najpogostejše otroško vprašanje je "Zakaj ...?", temu pa pogosto sledi odgovor: "Zato ker ...". In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

V letošnji poslanici dr. Miha Kos, ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov ter ambasador Tedna otroka 2023, o radovednosti pravi takole:

"Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: "USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK"! Lastne napake so najboljša šola. Na lastnih napakah se učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Einstein je dejal: "Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega."

Če otrokom ne damo časa in možnosti za raziskovanje, ko so majhni, se ne bodo mogli naučiti, kako biti radoveden.

Naš, z elektronskimi napravami obremenjen življenjski slog, nam omogoča, da smo intelektualno samozadostni. Vse znanje, informacije, ki jih potrebujemo, imamo v majhni napravi v svojih žepih ali na računalniški mizi, zakaj bi se torej naprezali, iskali možnosti kako nekaj narediti drugače, bolje ali kako skozi izkušnje in spoznanja razvijati svoja lastna mnenja.

Razvijanje radovednosti otroku pomaga, da je pripravljen in sposoben nenehno rasti, se učiti in spraševati, kaj je okoli njega. Pomaga razviti domišljijo in občutek za ustvarjalnost, kar jim daje osnovna orodja, ki jih potrebujejo, da postanejo uspešni odrasli.

V današnjem hiper-konkurenčnem izobraževalnem okolju se starši osredotočajo na »težke« sklope spretnosti v razvoju svojih otrok: branje, pisanje, matematika, znanost. Kar je v tem scenariju preskočeno, so "mehke" veščine, kot sta radovednost in ustvarjalnost, ki dajejo akademskemu znanju "trdih" veščin uporabnost v resničnem svetu.

Kakšen je radoveden otrok?
Otrok, ki sanjari o tem, da bi bil astronavt.
Otrok, ki čečka in riše, sestavlja, izdeluje, ...
Otrok, ki ni zadovoljen s kratkim odgovorom na njegovo vprašanje, npr. »Zakaj so dinozavri izumrli?«, ampak želi vedeti več.
Otrok, ki postavi stojnico z limonado ali pomaga sosedom pri opravilih, da zbere denar za nekaj, kar si želi.

POM - Program za otroke in mladostnike Društva Projekt Človek- je namenjen otrokom in mladostnikom, ki imajo različne težave v odraščanju. V našem delu z njimi poskušamo vzpodbujati razvijanje njihovih potencialov, jih učimo socialnih veščin, sledenje pozitivnim vzgibom in zdravemu načina življenja. Pomagamo jim krepiti samozavest, vzpodbujamo njihovo naravno radovednost, nudimo pomoč pri učenju in pri odkrivanju njihovih skritih talentov.

"Iz lastnih izkušenj sem se naučila, da so najpomembnejše sestavine otrokovega izobraževanja radovednost, zanimanje, domišljija in čut za pustolovščine, ki jih nudi življenje." -Eleanor Roosevelt

 

Pripravila Tadeja Lužnik
Viri: Zveza prijateljev mladine Slovenije, splet


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.