Veseli dan prostovoljstva

Veseli dan prostovoljstva

17.05.2019

Pomen prostovoljstva in dela, ki ga opravljamo Nevladne organizacije, vsako leto pridobiva na prepoznavnosti in vrednosti.

Že vrsto let, si Slovenska filnatorpija prizadeva, da bi uspela pridobiti oz. vzpostaviti partnerstki odnos z državo. Tokratna Okrogla miza je izpostavila ravno to, Ministrstvo za Javno upravo je partner, ki prepozna dragocenost prostovoljskega dela in ki je pripravljeno razvijati strategijo razvoja prostovoljstva v sodelovanju s Filantropijo, je povedala Tereza Novak iz Slovenske filantropije.

Minister za javno upravo Rudi Medved je v pozdravnem nagovoru podelil svojo izkušnjo z gasilci, ki je dokaz, da se da premostiti administrativne ovire, " ko je močna volja za poslanstvo, da naredimo nekaj dobrega". 

Erika Lenčič Stojanovič z Ministrstva za javno upravo, vidi razvoj prostovoljstva v vzpostavljanju vsebinskih mrež, torej podpornih skupin in povezovanju NVO v holdinge kot poslovne modele. Pozvala je k velikim zgodbam in pilotskim projektom. Seveda pa to zahteva profesionalizacijo koordinatorjev in mentorjev prostovoljcev, zato bo letos v razpisu financiranje za obddobje dveh let.

Okrogla miza je ponudila možnost, da smo predstavniki NVO oz. prostovoljskih organizacij izrazili naše dileme in težave, predvsem v administrativnih zahtevah Ministrstev, pri razpisih in poročilih, saj gre za to ogromno časa, ki ga potem zmanjka za snovanje in uresničevanje razvojnih projektov.

Administrativne težave se kažejo tudi pri društvih, katerih storitve zajemajo več sektorjev, na primer: šolstvo, šport, zdravstvo in socialo, a je hkratno sofinanciranje delovanja takih društev, za enkarat, iz pristojnih Ministrstev enostavno nemogoče iz birokratskega vidika.

Prostora za napredek je tako še precej, sodelovanje je trenutno dobro in kot se je pokazalo na Okrogli mizi, je tudi volje veliko!  

 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.