Voščilo predsednice društva ob 8. marcu

Voščilo predsednice društva ob 8. marcu

08.03.2021

Drage ženske!  

Čestitam vam ob dnevu žena! Želim vam, da si dan naredite lep in se malo pocrkljate in s hvaležnostjo sprejmete vse prednosti, ki jih prinaša biti ženska. 

Ob tem naj spomnim na nekaj zgodovinskih dejstev. Prvič se je dan žena v nekaterih državah praznoval leta 1911 (takrat še 19. marca), kar pomeni, da letos obeležujemo že 110 letnico. V Sloveniji so ga najprej praznovali v Trbovljah. Pomemben mejnik k enakopravnosti žensk je pri nas leto 1906, ko je doktorirala prva Slovenka. Volilno pravico imamo od leta 1945. Kot mednarodni dan se je uveljavil 8. marca 1917. Opozarja na enakopravnost žensk na različnih področjih. 

Nedvomno se je položaj žensk v tem času spremenil. Žal pa je epidemija pokazala, kako hitro so v nekih drugačnih okoliščinah spet na udaru ženske. Veliko žensk je v poklicih, ki so bili v času epidemije v prvih linijah: zdravstvene delavke, oskrbovalke, prodajalke... veliko žensk je opravljalo trojno službo: delo od doma, šolanje otrok...in »ker so vendar doma« tudi gospodinjska dela. Veliko jih je ostalo brez zaposlitve. Veliko jih je bilo deležnih nasilja za zaprtimi vrati »varnih« domov in groženj v delovnem okolju. 

Žal ni vse tako idealno in zato je še toliko bolj pomembo, da se zavedamo, da ta praznik ni prišel kar tako, ker se je nekomu zdelo, da je lepo počastiti žensko. Prišel je zato, da opozarja na razlike tam, kjer jih ne bi smelo biti. In zato je še toliko bolj pomembno, da se tudi danes zavedamo njegovega pomena in iščemo načine, kako tudi z žensko energijo delati svet lepši.  

Zahvala tudi našim dragim moškim sodelavcem, ki so nas na današnji dan presenetili s čudovito pozornostjo. Hvala, dragi moški!

Še enkrat vam želim lep praznik! 

Suzana

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.