Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti

Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti

29.11.2022

November, ki je že nekaj časa namenjen osveščanju in preprečevanju zasvojenosti se počasi bliža h koncu. V Projektu Človek smo ga obeležili s številnimi dnevi odprtih vrat, s sodelovanjem pri okroglih mizah in predavanjih v lokalni skupnosti, s tradicionalnim pohodom na Lubnik in drugimi športnimi aktivnostmi. Luč sveta sta ugledali tudi dve brošuri, ena namenjena bližnjim osebam, ki se že srečujejo s problematiko zasvojenosti in druga namenjena vzgoji, da bi preprečili razvoj zasvojenosti. Doživeli smo tudi prvo poroko med dvema mladima Človekoma, ki sta skupaj z otrokom vstopila v Program Terapevtske skupnosti za zasvojene starše in med programom ugotovila, da želita biti skupaj tudi trezna. Lepo spoznanje in lep dogodek, ki je pobožal tako zaposlene kot uporabnike.

Kmalu bomo začeli delati tudi letne obračune, pred tem pa bomo iz meseca preprečevanja zasvojenosti zakorakali v mesec spodbujanja zasvojenosti, kakor bi lahko poimenovali veseli december. Predstavljam si, da bo po dveh bolj zabave sušnih letih, letos udaril s polno močjo.

V Sloveniji nimamo težav samo s prepovednimi drogami pač pa tudi z alkoholom, ki je povsem legalna in družbeno sprejemljiva droga. Številke tistih, ki imajo v Sloveniji težave zaradi alkohola so zaskrbljujoče, konstantno smo med vodilnimi v Evropi po popitih količinah. Pitje vina ni kulinarični užitek pač pa način omamljanja. Se bomo naslednje jutro zbudili v bolj srečen svet? Žal smo družba, kjer je alkohola (pre)veliko, kjer se vsak, bodisi vesel ali žalosten dogodek, zapije. Ob tem naj poudarim, da je število tistih, ki zaradi alkohola trpijo bistveno večje od števila tistih, ki so z alkoholom zasvojeni. Tukaj ne smemo pozabiti številnih razsutih družin, nasilja v družini, pa ne nazadnje tudi tistih, ki so ostali brez svojih najbližjih, ker so le ti umrli ali kot povzročitelji ali kot žrtve nesreč povzročenih zaradi alkohola.

Zato bi ob koncu meseca preprečevanja zasvojenosti vsakega posebej pozvala k temu, da se v veselem decembru odreče kakšnemu kozarcu, da se v družbi družine in prijateljev poveže še kako drugače kot s steklenico vina ali gina!

Predsednica Društva Projekt Človek
mag. Suzana Puntar, univ. dipl. psih

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.