Poročilo: Vprašalnik navad mladih na obali

Poročilo: Vprašalnik navad mladih na obali

22.03.2024

V Programu za otroke in mladostnike v Kopru smo začetek leta zaznamovali z anketo, ki je preučevala dejansko stanje glede zasvojenosti med mladimi, vključno z uporabo tobaka, alkohola, prepovedanih psihoaktivnih snovi, časom preživetim pred zasloni ter porabo prostega časa. V raziskavi je sodelovalo 137 učencev in dijakov iz različnih osnovnih in srednjih šol v Mestni občini Koper.

Rezultati ankete so pokazali, da se proti koncu srednje šole 5,8 % anketirancev redno poslužuje tobaka, medtem ko 3,8 % vprašanih uporablja sorodne e-cigarete. Alkohol je v družbi najbolj sprejemljiva substanca, saj ga ob zaključku srednje šole občasno ali pogosteje uživa 67,3 % anketirancev. Opazno je, da redno uživa alkohol že 4,5 % mladih v starosti 15-16 let, medtem ko večina starejših mladostnikov, starih 17-18 let, alkohol uživa občasno (34,6 %), redno pa ga uživa 13,5 % mladih.

Uporaba marihuane je primerljiva, pri čemer jo redko uporablja 17,3 % mladostnikov v starosti 17-18 let. Občasno (3,8 %) in redno (1,9 %) marihuano uživajo mladostniki, ki prav tako uporabljajo tudi druge prepovedane substance.

V drugem delu poročila, ki ga najdete na povezavi spodaj, smo se osredotočili na digitalno kulturo mladih in njihov odnos do zaslonov. Izpostaviti želimo povezavo med časom, preživetim pred zasloni, in odnosom do tehnologije. Anketiranci v povprečju tretjino do polovico časa pred zasloni namensko uporabljajo tehnologijo, kot za šolsko delo. Preostali čas preživijo na vsebinah, ki jih dojemajo kot sprostitev oz. preživljanje prostega časa. Anketirance smo razdelili glede na čas, ki ga porabijo pred zasloni: manj kot 2 uri dnevno, 2-3 ure dnevno in več kot 3 ure dnevno.

 V začetku najstništva je raba zaslonov nižja, v sredini pubertete pa se močno poveča. Več kot 80 % najstnikov uporablja zaslone vsaj 2-3 ure dnevno, pri čemer je med starejšimi največ (40,4 %) tistih, ki zaslon uporabljajo 3-5 ur dnevno.

Funkcionalna raba zaslona mladostnikov, povezana s časom, ki ga preživijo pred zasloni, znaša nekje med tretjino in polovico časa, porabljenega za šolsko delo. Preostanek časa preživijo v prostočasnih ali zabavnih aktivnostih, kot so brskanje po socialnih omrežjih, ki vzame mladim, starim 17-18 let, dnevno približno dve uri. Podobno gledanje posnetkov, kar se pri najstarejši skupini (26,9 %) stabilizira pri 2-3 urah dnevno.

Fantje v obdobju 15- 16 let pogosteje igrajo video igre, takih je 24,2 % od tega četrtini teh igra 3 ure in več videoigre. Spletno nakupovanje je še eno pomembno področje, ki ga dnevno izvaja približno 10 % mladostnikov, ki prek spletnih trgovin porabijo več kot eno uro dnevno (do tri).

Več o rezultatih je na voljo v anketi na povezavi spodaj.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.