Obisk Janija Brajkoviča v Sopotnici

Obisk Janija Brajkoviča v Sopotnici

05.10.2023

V začetku preteklega tedna smo v prostorih Terapevtske skupnosti, v Sopotnici pri Škofja Loki, gostili nekdanjega vrhunskega kolesarja Janija Brajkoviča. Približno 40 uporabnikom in zaposlenim je predstavil svojo profesionalno športno kariero ter svojo trenutno kariero učitelja AEQ metode. Povlekel je zanimivo vzporednico med profesionalnim športom in zasvojenostjo.

Hvaležni smo, da si je vzel čas za nas.

V nadaljevanju z vami delimo nekaj vtisov uporabnikov:

Refleksija za predavanje vrhunskega športnika Janija Brajkoviča
V ponedeljek smo se uporabniki in zaposleni zbrali v Sopotnici na predavanju  vrhunskega športnika - kolesarja Janija Brajkoviča. Povedati moram, da je bilo predavanje iz minute v minuto bolj zanimivo, ko nam je odstiral svojo pot športnika, življenje v svoji primarni družini iz svoje bolečine, slabosti ter nam odstiral in brez dlake na jeziku pripovedoval svojo, za nas neverjetno, športno pot. Zakaj? Zato, ker je v naših predstavah to bila pot uspešnega športnika, svetovnega prvaka in površno gledano, le kaj bi ta človek želel več? Kako zmotno mišljenje je večina od nas imela o teh s slavo ovenčanih športnikih. Ko nam je odstiral zakaj je kolesaril, kako je imel celo motnjo hranjenja, smo vsi poslušali in vedno bolj nam je bilo jasno, da se je tudi on, svetovni prvak, boril s svojimi notranjimi stiskami, vedno bolj postajal odvisen od kolesarjenja, imel probleme, kot jih imamo vsi odvisniki. In tudi on si je poiskal pomoč, ko je uvidel, da sam ne bo zmogel. Svoje izkušnje zdaj prenaša na druge ljudi, saj se je ob svoji odvisnosti znal z empatijo vključiti v vse vrste odvisnosti, ki pa imajo en skupen imenovalec ne glede za kakšno odvisnost gre.
Posebno lepo je na nek način opisal tudi razliko med moškim in žensko. Za vedno nam bo ostalo v spominu. Tako je rekel: Moški vidi drevo, ženska pa cel gozd.
Hvaležni za to predavanje smo se še kasneje o tem pogovarjali in izmenjevali svoja mnenja, vsak s svojega zornega kota. Niti enega nisem slišala, da bi rekel, da mu predavanje ni bilo všeč. Same pohvale.

A. F.

***


 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.